Mustonens utspel: ”Nu är det kört för Sverige”

Finland

Foto: Mats Bekkevold

Det var för drygt två veckor sedan som förbundet meddelade att fyrnationsturneringen i Luleå skulle ställas in. Detta på grund av den pågående konflikten med Damkronorna. Ett av lagen som skulle varit med var Finland och den finska förbundskaptenen Pasi Mustonen är allt annat än glad över beslutet att ställa in.

– De har ju hur många veckor att förhandla med varandra! Varför ska man gå ut så många veckor i förväg och ställa in turneringen? Det finns ingen anledning att gå ut med det så tidigt, säger han till SVT Sport.

Förbundet menade på att Finland, USA och Kannada behövde garantier för att turneringen skulle spelas och man därför ställde in. Mustonen tror dock att förbundet såg en chans att spara pengar.

– Det finns inget skriftligt avtal. Fyrnationsturneringarna har spelats hur länge som helst och det finns ett muntligt avtal om att arrangören ska stå för de tre andra lagens kostnader. Det är en överenskommelse som har funkat alldeles utmärkt. Nu har man ett tillfälle att spara pengar, och vad gör man då? Jo, man bokar av turneringen, säger han till SVT Sport, och fortsätter:

– Man kan göra det utan att åka på kostnader eftersom det inte finns något skriftligt. Det här handlar om förtroende, och nu har man svikit det. Och det är därför jag säger: De kommer inte att komma tillbaka till den här turneringen, om jag får bestämma!

– Det är kört! Hur fan ska vi kunna planera internationell landslagsverksamhet om det finns en part som inte håller sitt löfte? Det här är ju andra gången nu. En gång är en gång, men två gånger är två gånger.

Han tror att Sverige nu kan glömma att få spela fyrnationsturneringar med världens bästa lag i framtiden.

– Nu är det kört för Sverige! De är för evigt borta från fyrnationsturneringarna. Det vet de själva, det är en självklarhet. De går inte att lita på internationellt. Det är ju andra turneringen i rad. Det ser jättemörkt ut för deras del. Det kan jag lugnt säga. Det går inte att hantera internationella frågor som de gör nu i Sverige, säger han, och fortsätter:

– Förtroendet har de bränt. Det finns inte.

 

 

 

Du gillar kanske också...