Var nära att sluta- ikväll debuterar Simonsen i SDHL

Frida Simonsen.jpg

Foto: Mats Bekkevold / Anders Simonsen

Forwarden Frida Simonsen gör ikväll debut i SDHL, när hennes Göteborg möter Brynäs borta i Gavlerinken Arena. En stor händelse för en 14-årig tjej, vars väg har kantats av prestationsångest, skador och problem med att hitta ro och trygghet i hockeyn. När höftproblemen och ett allt sämre självförtroende kom smygande fanns till och med tankarna på att sluta spela hockey.

–Jag var nära att lägga av i våras, säger hon i en intervju med damhockey.se.

Svårt att hitta glädjen
Efter att ha spelat med samma pojklag sen förskolan började hon få svårare att hitta glädjen på träningarna och matcherna. Rädslan att göra fel blev större och större och även om ledarna gjorde sitt bästa i laget, kunde killarna ha svårt att inkludera dem som inte tillhörde ”klicken”. Då trivdes hon bättre på träningarna och matcherna med Hovås damlag i division 2. Där kunde hon hämta hem lite självförtroende, men det var inte riktigt tillräckligt för att utvecklas som hon ville.

Vändpunkten blev Maria Rooth som i våras tog sig tid att prata med henne om just de här sakerna.

–Maria delade med sig av alla sina erfarenheter och fick mig att tänka på ett nytt sätt kring prestationer. Att tänka att man ska våga misslyckas men framför allt lyckas – att se press från andra och mig själv som något bra, att folk tycker man förtjänar sin plats och är duktig.

Hon slutade i pojklaget och kontaktades istället av Trollhättans HC Dam som ville knyta henne till sig. Trollhättan samarbetar i sin tur med Göteborg HC och Frida fick därmed också möjlighet att träna med GHCs SDHL-trupp. Under sommarträningarna i dessa båda grupper fann hon glädjen, självförtroende och inte minst det viktigaste – gemenskap och tillhörighet.

Höftproblemen från förra säsongen, de så kallade cam/pincer, som är en påväxt på höftens kulleder efter för hård träning är nu borta. Lite sjukgymnastik och något mindre träning har gjort att problemen inte längre hämmar henne, vilket gjort att hon kunnat fokusera på annat.

–Jag har jobbat en hel del med målbilder, både stora och små, säger hon och fortsätter:
-Faktiskt med hjälp av mamma (skratt), som tidigare jobbat med mental träning. Ett stort mål är så klart att få möjlighet att representera Sverige i ett landslag, men de mindre målen kan vara att i en match fokusera på några få små saker: till exempel att bara lägga energi på det jag kan påverka, att jag ska ta initiativ när jag har pucken under kontroll eller att jag ska ta avslut när det går.

SDHL-debuten i helgen är ett av många mål. Liksom TV-puckskvalet med Göteborg om en dryg vecka. Det finns massor av mål att uppfylla längs vägen.

Om man vågar lyckas.

 

Du gillar kanske också...