Damkronorna

Därför nobbade spelarfacket förbundets förslag: ”Två rätt väsentliga frågor”

winberg DK
Foto: Mats Bekkevold

Igår skrev vi om spelarfacket SICO som valde att nobba det förslag som förbundet presenterade igår, för att lösa landslagsbojkotten. Idag berättar spelarfackets representant Klara Stenberg för SVT Sport att förbundet tagit bort ersättningsfrågan.

– I förslaget ingår varken delen om förlorad arbetsinkomst eller försäkringar. Det är ju två rätt väsentliga frågor, säger hon till sajten.

Det var för tre veckor sedan den 22 augusti som Boustedt till SVT Sport sa följande:

– En viktig fråga var ju tjejernas förlorade arbetsinkomst, och det kom vi fram till att vi ska lösa. Så den frågan bockades så att säga av under mötet.

Men nu visar det sig att Svenska ishockeyförbundet dragit tillbaka frågan om förlorad arbetsinkomst vid landslagssamlingar.

– De (spelarna) var inte jättenöjda med det förslag som förbundet återkom med, så kan vi säga. I förslaget som de återkommit med ingår varken delen om förlorad arbetsinkomst eller försäkringar. Det är ju två rätt väsentliga frågor, att de blir lösta, säger Stenberg till SVT Sport under fredagen.

SVT Sport: Förlorad arbetsinkomst säger du? Var inte det en av stöttepelarna till varför det blev strejk från första början?

– Jo precis. Den finns inte med i förslaget.

SVT Sport: Hur långt står parterna ifrån varandra i dagsläget?

– Det kan inte jag kommentera överhuvudtaget. Vi hoppas ju att det ska bli något bra mellan förbundet och Sico, att det ska bli ett fungerande landslagsavtal för båda parterna. Det är det vi hoppas på. Jag kan inte svara på hur långt vi står ifrån varandra.
Boustedt svarar

Tommy Boustedt till SVT:

– Vi har tillgodosett de flesta av de krav Sico haft. Det är den modell vi har och har haft i många år för landslagsverksamhet och ligaorganisationer. Det är den svenska modell vi haft i flera år. SDHL erbjuder ersättning för förlorad arbetsinkomst och även en försäkringslösning. Vi ansvarar för delar i den här kommande överenskommelsen och SDHL för andra delar. Som vi ser det är det viktigaste att man löser de olika punkterna som Sico har ställt upp. Vi har i stort sett svarat ja på allt utom bonus och avancemang till A-VM och ytterligare ersättning förutom förlorad arbetsinkomst. I övrigt har vi sagt ja till de olika kraven.

Sico har påpekat att de inte vill ha med SDHL i förhandlingarna. Hur kommer ni ställa er till det i framtiden?

– Ja, den svenska modellen är ju uppbyggd på det sättet att Sif (Svenska ishockeyförbundet) lånar spelarna från klubbarna, både på herr- och damsidan för landslagsuppdrag. Landslagsuppdrag är ju ett hedersuppdrag då. Utgångspunkten är att man inte ska förlora pengar när man är med i landslaget och man ska vara försäkrad också. De olika delarna tillmötesgår vi ju genom den här modellen med Sif och SDHL. De viktigaste måste vara att spelarna är försäkrade och att de får betalt för förlorad arbetsersättning.

 

 

Comments are closed.