Göteborg HC

Mellgren: ”Internationella relationer – viktiga för Göteborg HC”

ghc

Göteborg HC:s ordförande Jan Mellgren har skrivit en krönika på klubbens hemsida, där han delar med sig av sina tankar kring samarbetet med Jedda Ice Sports Club. 

Som ordförande för Göteborg HC leder jag en klubb som på djupet vill göra skillnad här i Sverige och i världen. Vi är den lilla klubben som gör stora saker. Jag är stolt över Göteborg HC´s värdegrund som innebär att alla medlemmar tar ansvar för sig själva och andra. Vi är nytänkande och verkar för förändring och utveckling genom att se möjligheter istället för hinder. Vi vågar vara oss själva och står upp för våra tankar och idéer. Ledstjärnan för oss är mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Vi arbetar medvetet för att nå en ökad internationell förståelse och jämlikhet.

Eleanor Roosevelt som var med och formade deklarationen om mänskliga rättigheter är en vägvisare för mig. Hon skrev att mänskliga rättigheter och skyldigheter börjar i hemmen. Det är som Eleanor skrev (lite fritt tolkat) att mänskliga rättigheter är handlingar så nära och så små att de inte syns på några världskartor. Det är handlingar i den enskilda individens värld i grannskapet där hen bor, i föreningen, skolan eller där hen studerar eller arbetar. Det är på sådana platser som varje man, kvinna och barn söker lika rättvisa, lika möjlighet och lika värdighet utan diskriminering. Om dessa rättigheter inte betyder något där, har de ingen betydelse någon annanstans. Medborgarna måste agera för att se till att de upprätthålls för finns de inte nära oss vi leta förgäves efter framsteg i den stora världen.

I Augusti hade Göteborg HC besök av Jedda Ice sports Club från Saudiarabien. Besöket är början på ett internationellt arbete där Göteborg HC kan bidra med nya impulser och insikter inom ishockeyn och mänskliga rättigheter. Vi vill bidra till nya drömmar och nya drivkrafter i en värld där alla behandlas lika oavsett kulturell eller etnisk bakgrund, könsidentitet gäller våra lagar och de följer vi när vi möts.
Tränare, spelare och övriga ledare i Göteborg HC genomförde två veckors intensiv träning kombinerat med teori och intressant studiebesök hos våra partners tillsammans med damspelare från Jedda Ice sports Club. Mötet mellan oss har gett oss kunskaper och insikter där idrotten är bron som skapar möten dar man kan skapa relationer där alla växer. Spelarna i Jedda var oerhört nöjda med de fick från oss som klubb och med Göteborg. Jag är glad och stolt över att få lära känna spelarna. De har en glöd en vilja att förändra som jag saknar hos oss svenskar. För varje förändring får de kämpa och det är för saker som vi ser som självklara. Jag hoppas att våra spelare tar till sig det och tar ett större ansvar för demokrati och mänskliga rättigheter.

Träningarna var fantastiska och spelarna från Jedda jobbade hårt och ville verkligen lära sig mycket. Spelarnas framsteg var gigantiska om man jämför från första isträningen till den sista. Veckan avslutades med en match där spelare från Jedda och Göteborg HC mötte ett lag bestående av spelare från Göteborg HC´s utvecklingslag och division två lag. Det blev en intensiv drabbning med bra spel och många spännande sekvenser.

Samarbetet med Jedda hade inte varit möjligt utan att en tjej från Angered som heter Shante Al Balushi som numer är bosatt i Dubai. Shante och Göteborg HC kommer att fortsätta samarbeta med att etablera och utveckla samarbetet med lag från arabländerna . Shante kommer också att hjälpa våra partner som vill hitta vägar till affärsverksamhet i de arabiska länderna.
Utöver ett fördjupat samarbete med Jedda Ice Sports Club har Göteborg HC redan flera nya länder som vill samarbeta med oss. Jag ser fram mot detta och jag tror att Göteborg HC kan bli en viktig klubb för internationell utveckling av ishockey och som bro för svenska företag att hitta nya marknader. Det viktigaste är att samarbetet stärker våra spelares förutsättningar att möta spelare från andra länder där de får uppleva känslan att bidra till andras utveckling

Göteborg HC har verkligen visat att värdegrunden om jämställdhet, inkludering och mångfald i inte bara är ett dokument på hemsidan utan vi genomför det i handlingens praktik. Det vi gör handlar om samhällsbyggnad och vi behöver samarbeta med företag och närsamhället för att fortsätta göra skillnad.

Jan Mellgren

Comments are closed.