Klubbarna i SDHL som står för ersättningen: ”En komplex och svår fråga”

frn bset

Görans Hockeyfoto

Ulrika Wiklund är styrelseledamot i Linköping och SDHL, riksorganisationen för de svenska elitklubbarna på damsidan. I en intervju med Corren.se ger hon idag förbundet formellt rätt i frågan, om det nya avtal som gör att det är klubbarna i SDHL som ska stå för ersättningen till landslagsspelarna.

– Det är en komplex och svår fråga och jag har jättestor respekt för hur tjejerna känner, tänker och agerar. Men även om hjärtat säger en sak är det så att SDHL, det vill säga klubbarna, nu har tecknat ett avtal med förbundet där det står att spelarna ska finnas till förfogande för landslagsspel.

På frågan om vad det kan bli för följder säger hon till Corren.

– Jag vet inte hur förbundet tänker, men det kan bli så att spelarna straffas med avstängning eller liknande. Fast det vet vi ingenting om just nu.

Tidningen skriver att i avtalet mellan ishockeyförbundet och SDHL har ligan fått ta över de kommersiella rättigheterna. Problemet är att rättigheterna just nu är klart begränsade.

Ulrika Wiklund igen:
– Det går absolut åt rätt håll och vi märker att intresset ökar. Men det är ett långsiktigt arbete och det kommer att ta tid innan vi är där vi vill vara. Jag är själv engagerad för att jag vill jobba för att utveckla damhockeyn, för att få till bättre villkor och för att det ska bli en professionell liga.

Vad är er rekommendation till klubbarna?

– Det är tråkigt för alla parter att det blivit så här, men formellt finns ett avtal att följa. Det vi har sagt är att klubbarna ska tala om vad som gäller. Det är spelarna som har tagit till den här åtgärden som kan jämställas med en vild strejk på arbetsmarknaden.