Nana Fujimoto om systern: ”Jag hade inte varit den person jag är idag utan henne”

Fujimoto
Japanska landslagsmålvakten Nana Fujimoto behöver egentligen ingen större presentation för den som har koll på den internationella hockeyscenen. Sex VM-turneringar, två OS, utvald till bästa målvakt i VM 2015 och proffsspel i NWHL talar sitt tydliga språk. Vi svenskar minns henne kanske främst för att hon spikade igen mot Damkronorna i den avgörande gruppspelsmatchen som ledde till degradering till B-VM. Damhockey.se tog en pratstund med Nana om nya klubben Färjestad, målvaktstränare och vad hon vet om Karlstad och Sverige.
– Jag vet inte så mycket men människor är väldigt snälla, gillar att fika och så finns det mycket natur och många hockeyfans! Och att alla mina sovrumsmöbler är från IKEA.
Hur kommer det sig att det blev spel i Sverige?
-Anledningen till att jag bestämde mig för att spela i Sverige är såklart att min syster Nachi ska spela där. Hon har berättat mycket om hennes upplevelser och vilken fantastisk träningsmiljö som finns där. Jag tycker att det viktigaste sättet att förbättras och utvecklas är genom olika träningsformer. Speciellt för oss målvakter. Det finns inte så många målvaktstränare i Japan och allt jag lärt mig har jag fått lära mig själv. Jag hörde talas om att i svensk hockey finns det en målvaktstränare i varje lag och målvaktsträning. Vilket såklart är bra för en målvakt.
Hur viktigt är det att Nachi är med?
– Min syster har varit en mycket bra träningspartner sen vi var små. Hon tränar hårt, skjuter på mig både på och utanför isen. Vi motiverar varandra. Jag hade inte varit den person jag är idag utan henne. Jag hade redan slutat med hockeyn om det inte varit för henne.
Efter att ha sett dig i landslaget och en del under din tid i NWHL så vet jag att du är en väldigt duktig målvakt som mycket väl hade kunnat spelat i SDHL. Fanns det några andra klubbar som visade intresse?
-Tack så mycket för dem orden. Ska jag vara ärlig så var det några andra klubbar som kontaktade mig. Vilket såklart var väldigt smickrande för mig.
Hur skulle du beskriva dig som målvakt?
– Jag vet att jag är kortare och har mindre styrka än andra målvakter. Så jag försöker göra det till en vana att vara noggrann i min positionering, och utnyttja min snabbhet när det kommer till returer och att fokusera på pucken. Jag tycker att grunderna är det viktigaste.
Du gjorde en säsong i New York och NWHL 2015/16. Hur var det och vad lärde du dig av den tiden?
-Det var en härlig upplevelse jag hade en bra tid där. Mina lagkamrater var så snälla och min rumskompis stöttade mig och fansen kom till arenan för att heja fram oss. Det var min första säsong utomlands så det var lite svårt med språket, kulturen, arenan och media. Jag hade två hjärnskakningar som jag aldrig hade fått under nån match i Japan. De spelade hårt speciellt framför mål och var mycket skickliga och spelade med hög fart. Men jag lärde mig mycket. John min målvaktstränare hjälpte mig mycket i min utveckling. Så många människor stöttade mig, jag uppskattade det verkligen.
Du debuterade i landslaget 2006 och slutade sedan med hockeyn. Kan du berätta lite mer om den tiden.
-När jag debuterade var jag en High School student och fyra år senare slutade jag med hockeyn. Det var efter att vi förlorat kvalet till i OS i Vancouver 2010. Jag tänkte inte mer på landslaget och hockeyn under den tiden. Sen kom jag tillbaka i landslaget säsongen 2012/13 när jag tagit examen.  Det året hade vi kval till OS i Sotji och jag var med som andramålvakt, men jag spelade aldrig. När vi senare kvalificerade oss började jag träna hårt för OS med pojk- och herrlandslaget och blev sen förstamålvakt i Sotji. Så man kan säga att min landslagskarriär börjar där. Så för att vara precis har jag gjort sju säsonger med landslaget.
– Så vad jag lärt mig under de matcherna i OS är att jag vet skillnaderna mellan Japan och övriga länder. Jag har lärt mig vad jag måste göra för att minska gapet och jag tror jag blir bättre och bättre tack vare mycket stöd.
Du förbereder dig inför kommande säsong och tills ni anländer till Sverige hur har träningen sett ut för dig?
– Främst ”off ice-träning” hemma i vår träningslokal som min pappa byggde när jag gick på High school. Skotträning, styrka och smidighet. Jag har en personlig tränare som ger mig ett träningsschema för att jobba på mina svaga punkter. Så det har jag också tränat på.
Vad kommer du sakna mest från Japan när du kommer till Sverige?
– Det är så svårt att bara välja en men jag skulle nog säga den japanska maten!

Du gillar kanske också...