Förbundet svarar: ”Varit väldigt stort fokus på en lite för liten grupp med spelare”

ghctyh

Idag riktade Erika Grahm kritik mot förbundet och sa bland annat att ”Det är jättekul att höjdarna på förbundet skriver fina krönikor i tidningarna om jämställdhet, flickhockey och allt vad det heter, men mot oss spelare visar de inte ett skit.” Nu svarar Olof Östblom tävlingschef i Svenska ishockeyförbundet som förstår frustrationen.

– Jag har full respekt för den frustration som Erika kan känna, samtidigt har vi ett väldigt brett ansvar, säger han till SVT Sport.

Han menar att man måste bygga långsiktigt och att man tidigare satsat fel.

– Det har ibland gett kortsiktigt bra resultat. Men när vi pratar idag, så som jag uppfattar det, så måste vi bygga långsiktigt. Och för att få det långsiktigt så måste vi bygga på den svenska modellen, där utveckling sker i klubbarna och att man har sin utvecklingsmiljö där, och sedan tar man ut de bästa spelarna till landslagen.

– Där har vi haft en brist, tycker jag, bakåt i tiden. Att det varit väldigt stort fokus på en lite för liten grupp med spelare. Och när de sedan har slutat så har vi inte haft återväxten. Vi har inte fokuserat tillräckligt på de som kommer underifrån och på återväxten.

Nytt upplägg i SDHL den gångna säsongen

Grahms kritik handlade bland annat om att de som åkte ur SDHL-slutspelet fick vänta i sex veckor innan de fick åka till förläger till VM. Enligt Östblom berodde det stora uppehållet på ett nytt upplägg i SDHL den gångna säsongen.

– Vi hade en diskussion hur vi skulle prioritera inför VM och vi satsade på att utöka ledarstaben ganska rejält för att ge tjejerna bättre förutsättningar. Och sedan kan man jämföra dam och herr. Och då är det så att all vår landslagsverksamhet styrs i stort sett av avtal. Där har ju vi ett avtal med många av de mindre nationerna när det kommer till till exempel Nordic cup som vi spelar, och de har bett oss att spela innan VM för att ge dem möjligheter.

Förbundet tittar på att förbättra upplägget till nästa säsong tillsammans med landslaget för att ge bättre förutsättningar till damerna.

Du gillar kanske också...