Ad
Ad
Ad
Från isen, båset & läktaren

Från båset: ”Utveckling kräver förändringar”

frn bset
Görans Hockeyfoto

Att diskutera antalet utländska damhockeyspelare i Sverige är ett hett ämne, åsikter går kraftigt isär. Det man kan fundera över är hur det påverkar damlandslaget. En annan fundering är speltiden på spelare i SDHL och division 1. Idag kan man inte se speltid i SDHL vilket inte är bra, där behövs en förändring. En del spelare har extremt mycket speltid under matcherna går att se, men hur många av dessa är svenska spelare? En laguppställning med fyra femmor säger inte mycket om vilka som spelar mycket eller lite.

Att utländska spelare tillför mycket för svensk damhockey finns det nog inga tvivel på. Men attsvenska spelare får mindre tid i powerplay, boxplay och när matcher är i avgörande lägen kan inte gynna våra landslags utveckling.

Att begränsa antalet utländska spelare är svårt enligt lag, men kan inte vara ett problem om man vill och gör en överenskommelse. Antalet bör vara lika i SDHL och div 1, antalet måste man diskutera men fem känns som en bra utgångspunkt.

Att sen fundera över de pengar som klubbarna lägger ut på lön, transferkort, resor, boende, mat och så vidare på utländska spelare i förhållande till svenska spelare så blir frågan mer intressant. Utländska spelare ökar även i division 1 serierna.

I div 1 behövs också förändringar. Alla fyra serierna behöver samma regler och att man diskuterar en typ av allsvenska efter nyår för de åtta bästa lagen. Man kan även låta de två sista lagen från SDHL ingå och att sedan de två bästa lagen är klara för nästa års SDHL.

Övergångsdatum inom damhockey känns också viktigt. Idag värvas det in spelare till kvartsfinaler i SDHL samt playoff-kval till på ett sådant sätt att det inte känns seriöst. Om övergångsdatumet blir 1 januari eller liknade gynnar det svensk damhockey. Övergångsdatumet borde kunna vara olika för dam och herr.

Ett U-22 landslag för damer saknas, alltså ett steg mellan U-18 och damlandslaget. Tittar man på U-18 landslaget så visar resultaten att Sverige står sig bra mot många nationer som man senare får jobbigt mot i damlandslaget.

Vi vill ha fler hockeyspelare som kan försörja sig på sin idrott och vara förebilder för alla yngre tjejhockeyspelare som senaste åren ökat i antal. Duktiga utländska spelare men fler svenska spelare och då behövs förändringar.

Jörgen Granlund Sportchef Skellefteå AIK dam
Morgan Johansson Damansvarig IF Troja-Ljungby

Vill du också vara med och göra din röst hörd och tycka till?
Skicka ett mail till angshult@damhockey.se

Comments are closed.