Internationella Ishockeyförbundets uttalande om det bortdömda målet

Infobild

Det internationella ishockeyförbundet har idag förklarat varför det dömde bort Finlands mål på övertid. I ett uttalande skriver de att videodomaren granskat målet utgående från paragraferna 186 v. och 183 ii.

Regel 183 ii: Skydd av målvakt

Oavsiktlig kontakt med målvakten när denne är i färd med att spela pucken. Detta ska tillåtas förutsatt att motståndarspelaren gjort en märkbar ansträngning till att undvika kontakt med målvakten.

Regel 186 v: Målvakten och målområdet vid underkända mål

En motståndar-utespelare som tar kontakt med målvakten när denne är utanför sitt målområde, ska bestraffas för goaltender interference, förutsatt att kontakten inte varit oavsiktlig, och inget mål som görs i anslutning till detta ska godkännas.

”Efter att ha utgått från reglerna beslutade videodomaren att målet inte kunde godkännas”, skriver förbundet på sin hemsida.

Huvuddomaren signalerade för mål, men efter att videodomaren påkallat uppmärksamheten granskades målet. Efter en lång stund (9 minuter)  dömdes det sedan bort.