Från båset: ”Oavsett kön har det alltid varit senior”

frn bset.jpg

Görans Hockeyfoto

Två mil väster om hockeystaden Gävle ligger stålstaden Sandviken som är mest känd för den multinationella stålkoncernen Sandvik och stadens bandylag SAIK. Men i skuggan av Sandvik och bandy finns det en hockeyförening, Sandvikens IK. Här råder det helt andra förutsättningar. Här får damerna samma förutsättningar som herrarna om inte till och med lite bättre.

  • Man betalar inte dyra spelaravgifter
  • Eget omklädningsrum
  • Bra träningstider
  • Ett tränarrum
  • Gemensamt allrum med dubbla TV-apparater, soffor och tv-spel
  • Kylar fyllda med förnödenheter och dryck, matlådor och mackor
  • Eget materialrum där man kan hämta klubbor och allt som behövs för att genomföra en god träning.

Så har det dock inte alltid varit.

För några år sedan kämpande Sandviken med en kraschad ekonomi men med hårt arbete lyckades man vända ekonomin och idag lägger man pengarna på hockeyverksamheten. Skulderna är betalda. Men innan det var det inte så uppskattat med damhockey i föreningen.

Man valde här att göra ett vägval.
Styrelsen bestämde sig för att sätta jämställdheten på seniorsidan i förstahand. Det skulle inte längre få finnas någon skillnad mellan damer och herrarna.
Styrelsen tillsammans med olika ledningsgrupper inom föreningen bestämde att damerna är lika berättigade som herrarna att ha rätt förutsättningar, för varför ska de inte vara det?

Damerna planera sitt liv minutiöst för att få ihop sin vardag för att verkligen kunna få utöva den sport de älskar mest av allt. HOCKEY.

Och här startade en fantastisk resa där man tillsammans tog fram en femårsplan som fram till idag har varit en enda stor framgång för föreningen. Inte bara resultatmässigt utan även PR-mässigt och sponsormässigt men framför allt man har byggt en miljö där damer är lika mycket värda som herrarna.
Denna satsning har gett eko på flera plan och idag har flera unga spelare som finns runt om i till exempel Hälsingland, Dalarna, Uppland som valt att pendla till Sandviken för att utöva det man älskar mest. HOCKEY.

Sandviken har vänt något som många pratar negativt om till något positivt och vi drar verkligen nytta av det på alla plan inom föreningen.

I många föreningar får man höra:

”Men det kostar ju bara en massa pengar”

Men gör det verkligen det?

Sandviken vände det till att öka på intäktssidan men framför allt ökade vi intresset för hockeyn i Sandviken tack vare damerna.

Markus Baggstrom, GM, Sandvikens IK.