27 hjärnskakningar på 36 omgångar i SDHL: ”Definitivt ingen smickrande siffra”

trcythyth.jpg

Mats Bekkevold

Morgan Johansson har sen årsskiftet varit anställd av Svenska Hockeyligan som projektledare för en nollvision när det gäller hjärnskakningar inom hockeyn. Där fokus till en början ska ligga på J18, J20, SHL och SDHL. Idag avslöjar SVT Sport att 27 spelare i SDHL drabbats av hjärnskakningar den här säsongen. I en liga där det är förbjudet att tacklas.

– Varje hjärnskakning är ett misslyckande, så det är 27 misslyckande, det är alldeles åt helsike för mycket, säger han till SVT.

27 hjärnskakningar på 36 omgångar, det är nästan en per omgång.

– Ja, det är definitivt ingen smickrande siffra, säger Morgan Johansson.

Tanken är att projektet ska pågå i två år framöver och Johanssons jobb är att se över vad som kan behöva ändras inom hockeyn för att lösa problemet med hjärnskakningar. Ett av problemen kan vara en felaktig attityd till idrotten.

– Jag tror att vi har en felaktig attityd mot varandra inom idrotten, så där finns det mycket att göra, säger han.

*Detta är första året man fört statistik på hjärnskakningar i SDHL.