Savolainen: ”Luleå känns redan som hemma”

ronja s.jpg

Mats Bekkevold

Ronja Savolainen är inne på sin tredje säsong med Luleå/MSSK , dit hon kom från finska Espoo Blues inför säsongen 2016/17.  Den 21-årige backen har verkligen utvecklats till en klippa i  försvaret, som för övrigt släppte in minst mål i grundserien. Även poängproduktionen har ökat och hennes 29 poäng den här säsongen är den högsta noteringen i karriären. Vi tog ett snack med den finska landslagsbacken inför kvällens final.
Ni har vunnit tre av fyra matcher mot Linköping den här säsongen, hur mycket tänker man på sånt inför kvällens match?
-Ummhh, det är helt andra matcher om du frågar mig. Final är final och hur det gått tidigare det spelar ingen roll. När det gäller guld så får du mer energi och vilja att vinna matcherna, du kan inte ens jämföra de matcherna med dem här. Det kommer bli tuffa matcher och det bästa laget kommer vinna.
Skulle du säga att ni har ett mentalt övertag över dem?
– Nej jag skulle inte säga att vi har något övertag överhuvudtaget. Som jag sa innan det kommer vara annorlunda matcher jämfört med grundserien. De var då, nu är nu och vi kommer göra allt för att vinna matcherna!
Ni tar hem grundserien för fjärde året i rad, hur skulle du sammanfatta grundserien?
– Jag tycker vi har haft en bra grundserien även om vi inte alltid spelat vår bästa hockey. Trots det har vi dock kunnat vinna och det är en styrka att vinna även när man spelat dåligt mot bra lag.  När vi spelar som vi kan då är vi oslagbara om du frågar mig. Vi har haft en bra grundserie och vi har haft mycket kul under seriens gång.
Och din egen säsong, du har noterats för din poängbästa säsong i karriären?
– Jag tycker jag hade det lite tufft i början. Jag visste att jag kunde spela bättre än vad jag gjorde men sen vände det efter ett tag. Och då började jag njuta och ha roligt på isen igen och det är troligen därför jag kom upp i 29 poäng. Men det är inget jag tittar på, men det visar såklart att jag gjort något bra och rätt den här säsongen.
Fem mål på sex matcher i slutspelet, vad skulle du säga är hemligheten bakom succén? 
– Oj, wow! Visste inte att jag gjort så många mål. Jag vet inte riktigt vad som ligger bakom succén. Men jag tror att jag bara har haft kul på isen och att jag skjutit mer än jag gjort förut. Och så tror jag att mitt självförtroende har blivit bättre och bättre för varje match, och det tror jag har varit viktigt för mig. Jag behöver bara vara avslappnad och göra min grej.
Vi har sett att du även får väldigt mycket istid i powerplay som forward. Vad tycker du om det och var är ditt jobb i numerärt överläge?
– Jag gillar det, jag har ju spelat forward förut så det är inte så svårt. Jag gillar att vara däruppe men är samtidigt beredd att försvara om det skulle behövas, Mitt jobb är att vara framför målet och hjälpa dem andra att skapa chanser eller bara vara i vägen och skymma målvakten.
Du gör din tredje säsong i Luleå, hur trivs du med staden, klubben och lagkamraterna?
– Jag älskar Sverige och Luleå känns redan som hemma och jag har svårt och se att jag skulle flytta nån annanstans. Jag älskar staden, den är liten men det är nog därför jag gillar den. Det är mysigt här, haha. Och Luleå som klubb är fantastisk dem hjälper oss väldigt mycket och vill alltid vårt bästa. Stor respekt till dem. Mina lagkamrater är min familj och jag älskar varenda person i mitt lag, så godhjärtade.
Hur kommer det sig att det blev Luleå/MSSK då?
– Det är Noora Tulus förtjänst, hon var här före mig och vi är som systrar. Så det blev många telefonsamtal om dagarna och då berättade hon om staden och laget. Så jag blev väldigt intresserad och kände att jag var sugen på att testa nåt nytt. Och då menar jag hur det skulle vara att bo utan mina föräldrar och se om jag kunde ta hand om mig själv. Så jag skickade ett e-mail till Fredrik Glader och frågade om dem behövde några backar och sen fick jag chansen att komma hit. Jag är så glad att jag tog det beslutet och att han ville ha mig här.

Du gillar kanske också...