Haug Hansen: ”Vill alltid gå ut och ge hundra procent för laget”

haug hansen.jpg

Görans Hockeyfoto

Säsongen 2012/13 värvades den då 19-årige forwarden från Sparta Sarpsborg i Norge till Linköpings HC i dåvarande Riksserien. Sju säsonger, två SM-guld och två SM-silver senare är hon redo för ännu en final. Damhockey.se har pratat med Madelen Haug Hansen om finalen, hur hon hamnade i Linköping och vad som är så bra med LHC?

– Jag trivs otroligt bra här i Linköping, både kring laget och livet utanför. Jag har pluggat fyra år på universitetet här och utbildat mig till grundskolelärare, och sedan dryga två år tillbaka jobbat på en skola med elever i åk 4-6. Där har jag underbara kollegor och chefer som gör att jag kan kombinera jobb och hockey. Det är en stor bidragande faktor till att jag stannat här i Linköping. Samtidigt trivs jag riktigt bra i laget och har varit med om att både laget och ligan har utvecklats otroligt mycket. En spännande resa helt enkelt.

Hur hamnade du i Linköping?

– Inför mitt sista år på gymnasiet kände jag att jag var redo för en ny utmaning och ville åka till Sverige för att spela. Jag åkte runt till några olika lag och provtränade och fick se lite hur de olika lagen hade det. Jag fastnade snabbt för LHC då laget verkade väldigt bra och att LHC hade en bra dam-verksamhet. Samtidigt tyckte jag om staden och att det fanns ett stort universitet var också ett plus.

Du är en produktiv forward som alltid producerat poäng under din karriär, men du får sällan de stora rubrikerna. Skulle du säga att det har varit positivt för dig och att du har kunnat spela utan press?

– Jag skulle nog säga att det inte har så mycket att säga för mig, om man får de stora rubrikerna eller inte. Den största pressen jag får är oavsett den jag har på mig själv, och naturligtvis har pressen jag haft på mig själv ökat under de senaste säsongerna då man fått en större och större roll i laget. Jag har stora förväntningar på mig själv och vill alltid gå ut och ge hundra procent för laget, för mig är det lika viktigt att kunna gå ut och «döda» en utvisning som att bidra framåt med poäng.

Du har två SM-guld och två silver, många säger att det kan finnas en mättnad efter för mycket framgång. Känner du fortfarande ett lika starkt driv och hunger som efter första SM-guldet?

– Jag skulle nog säga att hungern efter detta guldet är ännu större än nummer 1 och nummer 2. Efter dessa vet jag hur känslan är när man står där tillsammans med laget och har lyckats efter en lång säsong. Jag ser verkligen fram emot denna finalserie och att kämpa om guldet tillsammans med just detta laget, vi har fått ihop något helt speciellt i år och jobbat extremt hårt för varandra.

Luleå/MSSK har 3-1 i matcher mot er i grundserien den här säsongen. Vad betyder det inför onsdag? Och hur mycket tänker man på det?

– När slutspelet kommer börjar man på 0-0 igen och vårt fokus är på det vi kan påverka och det är bara våran prestation vi kan styra över under denna finalserie. Vi vet att Luleå är ett bra lag med många bra spelare och vi behöver spela våran bästa hockey, något vi har visat på att vi kan hittills i slutspelet.

 Många trodde ni skulle få det tufft efter 0-5 i första kvartsfinalen mot Djurgården. Men sen vände ni till seger och det känns lite som att ni behövde en stor motgång för att komma igång riktigt som lag. Var det en viktig väckarklocka för er?

– Ja, det var verkligen en väckarklocka för oss, där fick vi se att vi behöver vara på från start och spela bra hockey över 60 minuter för att ta oss vidare i slutspelet. Efter denna förlusten hade vi ett bra möte med laget där vi pratade om olika detaljer i spelet som vi behövde fokusera på och göra bättre. Efter detta kom vi ihop otroligt bra och har spelat väldigt bra hockey sedan.

Tog en titt på laguppställningarna de senaste matcherna och sett att du gått från ytterforward till center. Nu senast bar du upp kedjan Winberg/Tapani. Trivs du bättre i centerrollen?

– Jag trivs bra som både ytterforward och center, svårt att säga vad jag tycker om bäst.

Förlust förra säsongen i finalen mot just Luleå. Vad blir nyckeln för revansch och SM-guldet till Linköping?

– Vi är självklart riktigt taggade för revansch nu, för oss blir det viktigt att komma ut med högt tempo från start, sätta hård press över hela banan och spela bra hockey under 60 minuter.

Du gillar kanske också...