Ad
Ad
Ad
Linköping HC

Finalpanelen: ”Första matchen kommer sätta tonen för hela serien” 

final.jpg
Görans Hockeyfoto

Imorgon är det dags för den första finalen i damernas SDHL, där regerande mästarna Luleå/MSSK möter Linköping i Coop Norrbotten Arena. Vi tog ett snack med några svenska hockeyprofiler om finalserien, men också vilket lag som överraskat mest och vilket lag som inte riktigt levt upp till förväntningarna.

Maria Rooth, hockeyexpert på SVT med 265 landskamper för Damkronorna:

Säsongen är snart slut och nu återstår det bara två lag. Men om du ser tillbaka på säsongen vilket lag tycker du har överraskat mest i årets SDHL, och vilket lag har inte riktigt levt upp till förväntningarna?

– Största överraskningen tycker jag Modo är. De fick in en hel del spelare sent och gick från att vara ett gäng som tappat enormt med spelare till ett lag som faktiskt krigat hela året i toppen av serien.

– Laget som inte levt upp till förväntningarna är AIK. Jag trodde nog att de skulle spela aningen jämnare och kanske hamnat någon placering högre upp.

Vilken eller vilka spelare tycker du har överraskat i årets SDHL?

– Riikka Sallinen. Oj vad hon presterar! Hon är alltså 45 år och spelar en otroligt bra ishockey på högsta nivån. Hennes smartness gör att hon kan prestera trots att många av hennes motståndare och lagkamrater är hälften så gamla. En annan spelare jag vill lyfta är Emma Nordin, som verkligen fått ett genombrott i år målmässigt. Jag ser en spelare som är mycket tryggare i sitt spel, som går rakt på mål och som framförallt skjuter mer än letar passning. Slutligen, Maja Jakobsson HV71. Vilket slutspel hon gör! Hon har en enorm hastighet i sitt spel, och kanske först nu har hon fått ihop hela paketet. Hon älskar att komma med fart, och hon är svårstoppad då hon är stor, vältränad OCH snabb. Ska bli kul att följa hennes fortsättning.

Evelina Suonpää är statistisk sett slutspelets bästa målvakt, Sara Grahn är trea. Hur viktiga blir målvakterna i finalserien och vem vinner målvaktskampen?

– Målvaktskampen kommer bli avgörande i år. Det är två otroligt skickliga offensiva lag som har många målskyttar och målvakterna måste verkligen leverera för sina respektive lag. Sara Grahn har haft en något tuffare uppgift då hon fått färre skott på sig hittills, och därmed inte blivit lika testad. Evelina har visat riktigt bra form för till LHC vilket är riktigt kul! Bäddar för en intressant målvaktskamp, en kamp som jag tror Sara Grahn ändå vinner.

Vilken eller vilka spelare tror du kommer vara viktigast för respektive lag och varför?  

– För LHC tror jag Evelina Suonpää är absolut viktigast då man möter ett lag med många målskyttar. Sen kommer Marchment och sena nyförvärvet Tapani vara viktiga då de behöver producera framåt, samtidigt som spelare som Morin och Winberg betyder mycket med sin rutin i försvarsarbetet. För Luleå kommer som vanligt Sara Grahn betyda mycket! Hiirikoski betyder enormt mycket, en spelare som sprider professionalism och trygghet runt sig. Hon leder laget och sällan gör en dålig match. Offensivt har Luleå många som kan göra jobbet, men där blir som vanligt namn som Nordin och Karvinen viktiga.

Att alla tror på Luleå/MSSK och att Linköping inte ska kunna rubba det regerande mästarlaget. Hur tror du det påverkar lagen mentalt? Sett ur Luleås vinkel som favorit och Linköping som lite underdog?

– Luleå är vana att vara favoriter, men naturligtvis kan detta vara till last om Linköping vinner första kampen! Linköping tar detta som den bästa tändvätskan så klart! De har haft en säsong med mycket skador och nu äntligen fått in bra nyförvärv på slutet som verkligen gör skillnad. Med dem i laget har de nu ett riktigt bra finallag som är ordentligt revanschsugna – och som kan rå på Luleå utan tvekan!

Hur slutar finalserien?

-Luleå vinner 3-2 i matcher.

Angelica Östlund, före detta hockeyspelare i Brynäs IF, 349 SDHL-matcher.

Säsongen är snart slut och nu återstår det bara två lag. Men om du ser tillbaka på säsongen vilket lag tycker du har överraskat mest i årets SDHL, och vilket lag har inte riktigt levt upp till förväntningarna? 
– Jag är mest överraskad utav MoDo, de hade många nya spelare inför säsongen och viktiga spelare som hade lämnade men de lyckades få ihop det riktigt bra och hamnade högre upp i tabellen än vad i alla fall jag trodde inför. De lag som jag hade högre förväntningar på var AIK, inför säsongen trodde jag att de skulle vara med högre upp och slåss i tabellen än vad som blev utfallet. 
Vilken eller vilka spelare tycker du har överraskat i årets SDHL? 
– En spelare som imponerat på mig under säsongen är Djurgårdens Josefine Holmgren. Jag tycker att hon varit en av seriens absolut bästa backar och att hon utvecklas genom hela säsongen samt spelat med ett stort lugn, självförtroende och pondus. 
Evelina Suonpää är statistisk sett slutspelets bästa målvakt, Sara Grahn är trea. Hur viktiga blir målvakterna i finalserien och vem vinner målvaktskampen? 
Målvakterna kommer spela en stor roll för sina lag i denna finalserie. Sara Grahn är en världsmålvakt och när hon har en bra dag är det inte många puckar som smiter förbi henne. Samtidigt har Evelina Suonpää visat både i kvartsfinalerna och semifinalerna att hon kan vinna matcher åt sitt Linköping så det blir absolut en härlig match i matchen att följa dessa båda målvakter. 
Vilken eller vilka spelare tror du kommer vara viktigast för respektive lag och varför? 
– För Luleå tror jag Sara Grahn kommer vara oerhört viktig för att få stopp på Linköpings offensiv tillsammans med Emma Nordin framåt som är en av de bästa och mest kompletta forwarden i SDHL.  För Linköping tror jag att deras spetsspelare som Winberg, Tapanii och Morin blir viktiga, men att spelare som Nicoline Söndergaard Jensen kan bli viktig med hennes spelsinne och lugn ute på isen. 
Hur slutar finalserien? 
– Jag tror på en tajt och jämn finalserie, där första matchen kommer bli viktig för båda lagen. Luleå går in som favoriter med den bredd som finns i laget och som segrare i serien. Men med det spel som Linköping visat upp i både kvartsfinal och semifinal tillsammans med stor revanschlust från förra året kan ta dem långt.  Jag tror att både Luleå och Linköping har stora möjligheter till ett guld, och att första matchen kommer sätta tonen för hela serien. 

Helene Martinsen, före detta hockeyspelare i Segeltorp och AIK, 4 SM-guld, 230 SDHL-matcher.

Säsongen är snart slut och nu återstår det bara två lag. Men om du ser tillbaka på säsongen vilket lag tycker du har överraskat mest i årets SDHL, och vilket lag har inte riktigt levt upp till förväntningarna?

– Det laget som har överraskat mest på mig under säsongen är Modo. Med tanke på vilket spelare de förlorat inför denna säsongen måste jag säga att jag är grymt imponerad över att de kom tvåa i grundserien. Det lag som jag tycker inte har levt upp till förväntningarna är tyvärr AIK. Det känns som dem hade ett bättre lag på pappret denna säsongen än den förra men dem verkar inte riktigt ha fått ihop det. Jag tror dock att AIK kommer starkare tillbaka nästa säsong.   

Vilken eller vilka spelare tycker du har överraskat i årets SDHL?

– Sofie Lundin i Djurgården tycker jag har fått sitt genombrott denna säsong med hela 25 poäng i grundserien samt 4 poäng i slutspelet. Sofie tycker jag har bidragit främst med sitt smarta spel med puck, detta trots sin unga ålder.

– Sanni Hakala i HV 71 tycker jag också har överraskat. En hårt jobbande finsk forward som ser ut att ha utvecklat sitt spel. Denna säsong har hon även klivit fram och gjort mycket poäng, 22 mål i grundserien talar för sig.    

Evelina Suonpää är statistisk sett slutspelets bästa målvakt, Sara Grahn är trea. Hur viktiga blir målvakterna i finalserien och vem vinner målvaktskampen?

– Målvakterna är givetvis oerhört viktiga i finalserien men jag tror att Sara Grahn vinner denna målvaktskampen genom sin rutin.

Vilken eller vilka spelare tror du kommer vara viktigast för respektive lag och varför? 

– För Luleå tror jag Emma Nordin samt Michelle Karvinen kommer att vara viktiga målskyttar. De visar upp en häftig kemi på isen när de släpper loss i spelet med puck, två otroligt skickliga ishockeyspelare. Emma är slutspelets vassaste målskytt så här långt och i mina ögon är hon just nu Sveriges bästa hockeyspelare, hon har haft en fantastisk utveckling sett över de senaste säsongerna.

– För Linköping blir Sidney Morin viktig, både hennes defensiva och offensiva kvalitéer betyder mycket för LHC. Jag tror också att Denise Altmann kommer vara viktig, är hon bra är Linköping bra och hon har förmågan att vara lite som ”gubben i lådan” och dyka upp i rätt läge på rätt plats och göra de där avgörande målen.

Att alla tror på Luleå/MSSK och att Linköping inte ska kunna rubba det regerande mästarlaget. Hur tror du det påverkar lagen mentalt? Sett ur Luleås vinkel som favorit och Linköping som lite underdog?

– Jag tror inte det påverkar särskilt mycket. Båda lagen kommer att gå stenhårt för att ta hem guldet oavsett favoritskap eller inte, de är båda så nära nu.

Hur slutar finalserien?

3-1 i matcher till Luleå.

Johanna Lagus, AIK Hockey, 233 SDHL-matcher, 1 SM-guld.

Säsongen är snart slut och nu återstår det bara två lag. Men om du ser tillbaka på säsongen vilket lag tycker du har överraskat mest i årets SDHL, och vilket lag har inte riktigt levt upp till förväntningarna?
– Jag tycker att Leksand gjorde en väldigt bra säsong fram till och med jul. Dom var svåra och möta och hade en kontinuitet i sin nivå på spelet under egentligen hela hösten. Därefter dippade dom och lyckades egentligen riktigt aldrig toppa sin form igen. Det var synd då dom var ett av få lag som verkligen utmanade Luleå i grundserien rent resultatmässigt. Det lag som borde gått mycket längre är Modo med det laget dom ändå hade på pappret. Med Cava, Tougas och Peslarova i mål en serieledning med 5 omgångar kvar borde tagit dom förbi kvartsfinal. Kan ha berott på en generationsväxling och spelartapp av tex Erika Grahm som har burit truppen på sina axlar under många år. Får Modo behålla samma trupp nästa säsong kommer dom bli farliga.
Vilken eller vilka spelare tycker du har överraskat i årets SDHL?
– Jag tycker i viss mening att det inte är så överraskande, men tycker att Sanni Hakala alltid presterar på topp och är en spelare som utvecklar sitt spel märkbart från år till år. 
Evelina Suonpää är statistisk sett slutspelets bästa målvakt, Sara Grahn är trea. Hur viktiga blir målvakterna i finalserien och vem vinner målvaktskampen?
-Målvakterna kan som vi vet historiskt sett vara avgörande. Tycker att Grahn ger ett betydligt tryggare intryck i målet än Suonpää men statistiken talar ju såklart sitt tydliga språk även om det inte är allt. Så länge Grahn är hel vinner hon den tillsammans med ett bättre försvar än LHC.
Vilken eller vilka spelare tror du kommer vara viktigast för respektive lag och varför?  
– Tapani verkar redan ha gjort ett avtryck i Linköping och visar att hon håller hög nivå. Hon kommer bli farlig tillsammans med Altmann som man aldrig kan lämna omarkerad. Får hon yta gör hon ofta poäng. Den Luleå måste se upp med allra mest är dock Kennedy Marchment. hon är Linköpings motsvarigheten till Emma Nordin. Som den nyckelspelaren Emma är för Luleå med 13 poäng på 6 slutspelsmatcher kommer det bli en häftig match i matchen att se. Förutom Nordin i Luleå så har vi ju såklart också Karvinen, Savolainen, Hirikoski och Tulus som alla producerar mängder med poäng. Får man inte stopp på dessa kommer det bli tufft för LHC oavsett hur bra Suonpää är.
Att alla tror på Luleå/MSSK och att Linköping inte ska kunna rubba det regerande mästarlaget. Hur tror du det påverkar lagen mentalt? Sett ur Luleås vinkel som favorit och Linköping som lite underdog?
– Att va favorit är inget nytt för Luleå,  det är såklart alltid viktigt att ha en ödmjukhet inför uppgiften som ska genomföras men med den erfarenheten som spelarna har internationellt/nationellt i Luleå tror jag och räknar jag med att dom kommer vilja spela sin allra bästa hockey. LHC är absolut inte chanslösa men dom kommer att behöva spela på sin absolut högsta nivå för att hålla serien levande till match 5. Väl i match 5 kan allt hända och nerver kickar in på riktigt oavsett om man heter Luleå eller LHC. För SDHL och hockeysveriges skull hoppas jag verkligen att det går så långt så att vi får se en direkt avgörande match där allt ställs på sin spets med några av världens absolut bästa hockeyspelare på varsin sida isen. 
Hur slutar finalserien?
– Tror Luleå vinner med 3-2 i matcher. 

Comments are closed.