Från läktaren: ”Det finns en skrämmande norm inom svensk hockey”

fran laktaren.jpg

Det är den manliga normen som styr Svensk Hockey och vi fortsätter att använda den trots att det är 2019, med runt 20 år inom svensk hockey som ledare varav de sista 8 åren tillsammans med otroligt tuffa tjejer. Har jag en fråga som gnager i mig och det handlar om hur snacket kring tjejer som spelar hockey går och hörs, nästan dagligen i inlägg på FB, i artiklar och inte minst i det dagliga pratet vid is och korridoren, både hos aktiva, ledare, tränare, styrelse och inte minst föräldrar.

Det finns en skrämmande norm inom svensk hockey som säger att för att bli en riktigt duktig hockeyspelare och vara tjej måste du träna/spela hockey med killar, kan någon förklara för mig varför det är så otroligt viktigt att berätta att en tjej tränat/spelat med killar, vad är det för en norm som vi håller så hårt fast vid inom hockeyn som säger att för att vara eller bli riktigt bra hockeyspelare är det killarnas norm som gäller.

Vem har inte hört ”hon är grymt bra, spelar med grabbarna också” eller ”för att få rätt träning måste hon träna med grabbar” jag skäms lite för jag har sagt precis samma sak men har vågat ändrat uppfattning och visst absolut kan det vara bra men bara utifrån att det sker i rätt syfte. Jag säger mycket hellre ”vilken grymt bra tjej, hon måste ha lagt ner massa av tid och energi för att lyckas” om det sedan är med grabbar eller tjejer är en ickefråga.

Hur många duktiga tjejer skrämmer vi inte bort för att de och föräldrar tvingas tro ”för att jag som tjej ska bli riktigt bra måste träna/spela med killarna”, tänk på att med det säger vi faktiskt inte att man ska träna hårt och målmedvetet utan vi säger att vi ska träna med killar vilket är en enorm skillnad. Jag är helt övertygad om att upp till en viss ålder är det absolut inga problem att göra gemensamma träningar och matcher utan tvärt om bara bra för alla inblandade och hockeyn framför allt, men när killarna börjar bli kaxiga och ”rädda” för tjejer så blir det också en tuffare miljö och tufft att vara tjej inom hockeyn, vi vet också att det är skillnad i mognad mellan en tjej och kille.

Det är inte så svårt att sätta sig in i tjejens känsla när hon som precis börjat högstadiet och som tycker hockeyn är livet där det inte är några problem att vara på isen, men känner obehag för grabbarnas sätt att vara utanför isen och det finns en klump i magen för att komma till träningen varje gång.

Jag frågar mig varför kan vi inte vara överens om att för att bli en riktigt bra ishockeyspelare behöver du träna hårt i rätt miljö och med rätt förutsättningar oavsett vem du är, om det i sin tur handlar om att man tränar med killar för vissa eller bara med tjejer är väl en egentligen en icke fråga.

Våra kvinnliga hockeyförebilder måste börja prata om att träna hårt, målmedvetet och mycket utan att i andra andetaget även berätta om att man tränat med killar som om det är ett måste, nej det är inte killarna som gjorde er till stjärnor utan det gjorde ni själva med er målmedvetenhet och hårda träning!

Förbund, klubbar, föreningar, ledare och alla som är runt hockeyn behöver skapa rätt förutsättningar för en hockeyspelare att utveckla sin hockey i rätt miljö, inte tvinga in tjejerna i en främmande och skrämmande norm och miljö där väldigt få utvecklas på bästa sätt och alltför många hoppar av hockeyn.

Det finns en tro inom hockeyn att jämställdhet är att alla tränar och spelar på samma villkor killar som tjejer, men tyvärr det är inte jämställdhet utan den når vi först när alla får samma uppmärksamhet och förutsättningar att träna/spela samt vara med inom hockeyn lika villkor.

Ta följande text som ett exempel från ett NIU Hockeygymnasium 2018/19 ”Vad detta dock resulterar i, är att det ställer otroligt höga krav på tjejerna då träningen kommer bedrivas i ett tempo/miljö som definitivt är mycket högre än någon flickhockeyspelare tidigare har upplevt. Tjejerna tränar på daglig basis med killar som spelar i juniorlandslagen, JVM och är draftade av NHL-klubbar” En text som utgår ifrån att tjejer normalt inte tränar lika hårt som killar och använder killar som måttstock för vad som är bra utveckling för tjejer, allt enligt en vedertagen hockeynorm i Sverige som uppenbarligen finns och är accepterad i vårt förbund.

Vi kan istället använda fotbollen och handbollen som goda exempel där man numera sällan pratar om att man tränar och spelar med killar efter man börjat i högstadiet, utan man tränar i en trygg och säker miljö som utvecklar många spelare och att träna med killarna hör till det förgångna och historian samt är numera inte vägen till framgång.

Med bästa hockey hälsningar Patric Gill

 

Detta är ett inlägg i serien ”Från isen, båset & läktaren”. Vill du vara med och göra din röst hörd och tycka till? 

Skicka ett mail till angshult@damhockey.se

Du gillar kanske också...