Blomkvist: ”Det är bara gå in och prestera sitt bästa, ha kul och njuta”

Blomkvist.jpg

Blomkvist firar sitt första mål i KHK-tröjan. Foto: Mats Bekkevold

När Kate Lumley behövde lämna laget mitt i slutskedet av grundserien sökte Karlskrona efter en ersättare. En forward som skulle ersätta lagets näst bästa poängplockare med sina 16 poäng på 12 matcher. Man behövde inte leta länge, fyrtioåtta mil bort hittade man Hammarbys Johanna Blomkvist, som stått för 19 mål på 21 matcher i Östra DamEttan. Redan i första förkval-matchen presenterade hon sig med ett mål och en assist. Vi tog ett snack med den 22-årige forwarden  om säsongen som gått, stundande kval och framtiden.

 

Vilken säsong du gjort i år! Inte bara spelmässigt utan även poängmässigt. Vad skulle du säga är hemligheten bakom succén?

– Jag skulle nog säga att det grundar sig i förtroende från coach och en bra kedjekamrat i Linn Hansén. Sen har det varit ett riktigt härligt gäng i Hammarby. Jag presterar bra när jag är glad och har kul. Sen har jag varit oerhört revanschsugen från förra säsongen i Färjestad där jag inte riktigt fick något förtroende och spenderade i stort sett hela kvalet på bänken.

Från att ha spelat back hela karriären blev du den här säsongen forward i Hammarby. Kan du berätta mer? 

– Det började under försäsongen i Färjestad förra året. Anders Eliasson som var assisterande hade haft mig i Leksand tidigare och trodde jag skulle göra ett bra jobb. Sen när jag kom till Hammarby hade vi gott om backar och jag är lite så att jag kan spela var som. Så Lennart Älgekrans i Hammarby såg väl något i mig som forward.

Hammarby slutade tvåa i östra Ettan och istället för att avsluta säsongen är du nu mitt i ett hett SDHL-kval. Varför blev det Karlskrona?

– Dom hörde av sig och presenterade en bra organisation och ett drivet gäng. Jag är lite emot det här med att plocka in en massa tjejer inför kval. Så det kändes kul att få spela mer matcher och för ett lag där jag går in och tar en skadad tjejs plats. Kvalmatcherna är ju årets bästa och roligaste matcher!

Du  kommer som sagt nu in i ett kval och med dina 19 mål på 21 matcher så kan det komma en viss press från omgivningen att du ska prestera. Kan du känna av den pressen själv?

– Ja självklart märks pressen av. Men jag försöker bara gå in, hitta en roll i kedjan och sen prestera mitt bästa. Jag har ju haft en målskytteroll i Hammarby, i Karlskrona har ju Deanna målskytteklubban så där gäller det för mig att röra på mig, hitta öppna ytor och ligga rätt i banan för en pass eller bara för att sabba lite i deras försvar.

Ja vi pratade med Morin efter matchen nu senast och hon tycker att ni fått till ett bra samspel i er kedja. Hur tycker du själv det funkar?

– Det funkar bra! Det känns lätt att få till spel, det enkla spelet fungerar riktigt bra. Man behöver inte tänka så mycket, det är bara ha fart under skridskorna så löser sig allt. Största skillnaden mot Hammarby är att jag där försökt skapa mycket själv, det behövs inte i Karlskrona. Där kommer det ett ledig blad att leverera till i varje situation.

Du pratar om fart under skridskorna och det har verkligen kännetecknat dig som spelare de åren vi följt dig. Hur kommer det sig att du är så bra på skridskorna?

– Tror nyckeln till skridskoåkningen ligger i att jag åkte konståkning som liten, ända fram tills jag var 12 och började spela hockey. Så det kanske är konståkningen som hänger kvar haha.

Hur trivs du med staden och i laget?
 

– Jag trivs klockrent! Det är ett underbart lag! Det är ett gott gäng med mycket skratt och håll igång! Samtidigt som tjejerna är oerhört fokuserade och målinriktade när det gäller. Ledningen runt laget är oerhört proffsiga, målinriktade och drivna! Det är en riktigt ljus framtid Karlskrona har framför sig!

En framtid med dig i laget nästa säsong kanske?

– Blir tyvärr inte Karlskrona nästa år, jag och killen har precis köpt lägenhet och jag börjar känna mig hemma i Stockholm, har flyttat runt en del så vill bo in mig nu när jag trivs med jobb och allt runtikring hockeyn.

Inför kvalet på torsdag, hur bra koll har du och laget på Göteborg?

– Vi hade en videogranskning härom dagen, men utöver det skulle jag inte säga att jag har någon superkoll. Vi spelade förra årets Göteborg i förra kvalet, men som sagt spelade jag ingenting då. Men det är som varje match, det är bara gå in och prestera sitt bästa, ha kul och njuta.

Hur förbereder man sig inför en sån här matchserie?

– Jag går igenom lite detaljer med mamma och pappa via telefon. Pratar mycket hockey med dom. Sen är det bara proppa i sig mat, lite rehab träning och sova ordentligt.

Detta blir det fjärde kvalet upp mot SDHL, vad tar du med dig in i de här kvalet från de tidigare kvalen?

– Som sagt förra året blev det cirka 2 byten för mig under Playoff 1 och inget i Playoff 2. Men man lär sig mycket av att stå på sidan också. Men det jag tar med mig från tidigare år är att det verkligen gäller att göra det som lag, vara flexibel och ge järnet. Det är matcher som bara ska vinnas. Det är bara krama ur de sista svettdropparna för säsongen. Men det viktigaste för mig är att slappna av, ha kul och njuta!

Du gillar kanske också...