Pettersson inför första kvalmatchen: ”Fokus på vårt egna spel”

27022268367_3b2f96bf22_k.jpg

Färjestads Julia Pettersson gör sin femte säsong i Färjestad och har varit med sen starten då klubben tog över Skåres damverksamhet säsongen 2014/15. Den 23-åriga forwarden har under samtliga säsonger kvalat upp till SDHL i antingen kvalserien eller playoff. Vi på damhockey.se tog ett snack med lagkaptenen om matchrutiner, poängproduktionen och om stundande kval mot Skellefteå.

– Förväntansfullt. Det ska bli riktigt roligt att äntligen få gå in i ett kval. Det är ju detta vi har spelat för under hela säsongen så vi är riktigt taggade.

Hur väl  känner ni till Skellefteå?

– Inte jättebra från min sida. Jag vet att våra ledare har lite bättre koll på deras spelidé i powerplay och liknande, men vi lägger mest fokus på vårt egna spel.

Etablerat SDHL-lag 2020
Pettersson var förra året med och slog ut Troja i den första kvalrundan med 2-0 i matcher. Sen väntade SDHL-kval och avgörande matcher mot Göteborg, där man fick se sig besegrade med 4-1 och 3-1. Med sig från dem matcherna tar man med sig rutinen och erfarenheten framförallt, säger hon och tillägger:

-Vi har fått känna på vilken nivå det är som krävs för att konkurrera i SDHL, men oavsett motstånd så kommer vi gå ut och ge allt vi har.

Klubben pratar om att ha ett etablerat SDHL-lag 2020. Känner ni en press att det är i år ni måste upp?

– Absolut inte. Det är självklart vårat mål att ta oss upp till den nivån men vi känner ingen stress eller press över att det måste ske i år. Vi jobbar hårt varje dag för att bli så redo som möjligt inför kvalet, sen får vi se hur långt det räcker.

Hur känner du kring lagets säsong såhär långt?

– Jag tycker vi har gått igenom säsongen bra. Vi har haft en ganska tunn trupp med många skador och sjukdomar som har gjort att vi spelat med kort om folk vissa perioder. Om man tänker till omständigheterna så har vi gjort det bra, jobbat hårt och nått vårat mål med att vinna serien och ta oss till play off.

Poängmässigt har du inte gjort såhär lite poäng sen du spelade med Skåre i AllEttan. Hur ser du på din egen säsong? Och hur viktigt är det att producera poäng?

-Nej det har inte blivit lika många poäng i år. Att göra poäng är ju alltid roligt, det blir som ett kvitto på att man gör något rätt. Dock är inte poängen för mig det viktigaste och jag har inte reflekterar så mycket över minskningen. Jag ser hellre att vi som lag gör en bra insats och såklart vinner matcher. Att producera är självklart viktigt, utan mål vinner vi inga matcher, men för min del spelar det ingen roll om det är jag eller en lagkamrat som gör målen. Jag tycker själv att jag har blivit starkare och mognat mer i mitt spel i år, jag vågar ta för mig och vara mer kreativ.

Som lagkapten hur förbereder du dig själv och laget inför en så viktig match?

– Som det sett ut nu inför kvalet har vi förberett oss genom att finslipa på våra spelidéer. Vi hade en riktigt bra vecka förra veckan med träningsmatcher och träningar med bra fart samt spel vilket har byggt upp vårat självförtroende lite extra. Jag försöker skapa en så skön stämning som möjligt i laget och med hjälp av mina kompetenser försöka visa vägen och göra mina lagkamrater bättre. Vi brinner så mycket för denna sport, så vi trycker mycket på att gå ut och alltid ge 100% i varje situation, njuta och ha roligt. Det tar vi oss långt på.

På matchdagen vad gör du fram till nedsläpp?

-På matchdagen kommer vi vakna upp i Örnsköldsvik och ha en träning på förmiddagen. Sedan ska vi ut på vägarna igen och åka upp mot Skellefteå. Jag har egentligen inga speciella rutiner men när vi är på plats kommer jag säkert fixa med utrustningen, tejpa klubbor och komma igång i kroppen.

Till sist vad blir Färjestads nycklar för seger på onsdag?

– Att vi håller oss till våran spelidé och är disciplinerade, åker mycket skridskor och ger 100% i varje moment på isen. Spelar vi den hockey vi kan så har vi alla förutsättningar för att ta oss långt.

Du gillar kanske också...