Kvalspecial: Skellefteå-Färjestad

32741816263_8dd694afd3_k (1).jpg

Ikväll smäller det! Förkvalet till SDHL inleds och det gör det med mötet Skellefteå-Färjestad. Skellefteå Kraft Arena är är platsen och nedsläpp är 19:00.

Vad kan vi då förvänta oss av den första kvalmatchen lagen emellan? Vilka ska vi håll ett extra öga på? Och vem vinner? Vi har listat allt nedan! Och förresten missade ni vår intervju med Färjestads Julia Pettersson inför dagens match så hittar ni den här!

I en matchserie på bäst av tre har man inte råd med misstag eller bristande motivation. Varje tekning varje passning varje individuell prestation kan bli matchavgörande. Kvällens match kommer bjuda på mer kamp än skönspel och det ska bli kul och se hur de båda serierna mäter sig med varandra. En del menar att Västra är snäppet vassare än Norra och andra tvärtom. Bristen på lag i den senare kan spela en faktor menar många, medan en del hävdar att det är för många lag i västra. Hellre kvalité före kvantitet säger man. Nåväl. Ikväll får vi en fingervisning!

Färjestad har sedan man tog över laget från Skåre för fem säsonger sedan alltid gått till antingen kvalserie eller Play-off till SDHL. För Skellefteå del blir det andra säsongen man försöker kvala sig upp till högsta ligan. Förra säsongen slog man ut Hammarby med 2-1 i en riktig rysarserie för att sedan förlora mot SDE HF med 2-0 i matcher.

Hur går det då?

Offensiv lust mot tajt defensiv. Två lag som vägrar ge sig och två lag som kommer stånga sig blodiga inför returen  i Karlstad om några dagar. Vem som drar längsta strået? Skellefteå tror vi, seger med 3-2.


Skellefteå AIK

Tuffingen: Ronja Danielsson, 63 minuter (2 matchstraff). Den 19-årige Boliden-fostrade forwarden kommer vara ett irritationsmoment för Färjestads backar med sin tuffa spelstil.

Nyckelspelaren: Emelie Jönsson, DamEttans bästa forward säger några och kanske är dem inte helt fel ute. Mängder med SDHL-rutin med MSSK och senare även LHF/MSSK, pålitlig poängplockare med 59 poäng på 36 matcher för Skellefteå. Fem matchvinnande mål den här säsongen.

Kvaljokern: Jennifer Törnhult, 23-åringen med bland annat åtta säsonger i Brynäs och SDHL som hämtats in från Sandviken. En liten dipp i poängprotokollet under hennes andra säsong i klubben men fortfarande en sevärd spelare. Och hon kan vara rutinen och tryggheten som behövs i Skellefteå.

Målvakter: Miranda Dahlgren, 93,59%, 1.68 GAA, två nollor, Sam Larsson, 90,91%, 2,00 GAA.

Powerplay: Bästa i serien med 22,73%, Henriette Sletbak har gjort sex mål i spelformen den här säsongen.

Boxplay: Även i den här spelformen var man bäst i serien med sina 92,45%. Och ett mål framåt i numerärt underläge.

Färjestad BK

Tuffingen: Ella Albinsson, 53 minuter (1 matchstraff) inte bara målskytt, har trots att hon snittar fyra minuter i utvisningsbåset per match ändå mäktat med 13 mål på lika många matcher. Ingen ful spelare men kanske lite väl het in i situationerna ibland.

Nyckelspelaren: Färjestads styrka är kollektivet och laget men om vi ska lyfta fram någon så får det bli lagkaptenen Julia Pettersson. Hon gör sin femte säsong i klubben och blir viktig såväl på som utanför planen med sin rutin och lugn.

Kvaljokern: Emelie Lövgren. Har bara gjort en match med Färjestad i år, då blev det tre mål. Har spenderat säsongen i division 2 där hon på sex matcher gjort 29 (!) mål och 11 assist. Har ett poängsnitt på 2,93 poäng/match i DamEttan. Nu har Karlstadsgänget plockat in henne för att ta laget till SDHL och Lövgren levererar alltid.

Målvakter: Lina Eriksson, 94,06%, 1.24 GAA, två nollor, Linda Glädt, 91,78%, 0,92 GAA, tre nollor.

Powerplay: 16,07% räckte för att vara bäst i Västra DamEttan, Josefin Lindström poängbäst med sina sex poäng i spelformen, fördelat på ett mål och fem assist.

Boxplay: Leksands 2 toppade boxplayligan med Färjestad tätt efter, 91,67%. Ruggigt effektiva offensivt i numerärt underläge, hela sex mål har det blivit framåt. Emelie Lövgren har gjort två av dem.