Angshult: Ett lag föll- men två bör hyllas

E Johansson.jpg

Emma Johansson. Foto: Mats Bekkevold

Det blev en riktig hockeyfest i Karlskrona när laget säkrade platsen till förkvalet under söndagskvällen. Det var som vi tidigare berättat om en vinna eller försvinna match för Malmö då Karlskrona ledde serien med två poäng inför.

Efter en spelmässigt jämn period där båda lagen bytte chanser kunde nyligen inlånade Wilma Johansson styra in 1-0 med 35 sekunder kvar av den första perioden. Ett psykologiskt viktigt mål för hemmalaget som även efter periodpausen 55 sekunder för att vara exakt ökade på till 2-0, genom Elin Svensson.

Det var inte så att Malmö inte försökte men när man väl hade sina chanser stod en storspelande Julia Karlsson i vägen för gästerna.

När Michaela Andersson sen i den tredje gjorde 3-0 gick luften ur Malmö, även om man tog en time out och fick upp hoppet när Mia Bau Hansen reducerade som kom man inte närmre. Karlskrona alltså seriesegrare och ställs nu i ett förkval mot serieettan i DamEttan östra.

Chanserna i ett kval?

Mycket goda skulle jag vilja säga. Pratade med Haley Northcote inför denna matchen och hon betonade styrkan av hur dem spelar, att alla har sin roll och alla gör sitt jobb. TILLSAMMANS som hon sa. Det syntes idag. Och TILLSAMMANS med de idag 611 åskådarna och  klacken då blir man svårslagna hemma.

Ser man på målvaktssidan så har du en av DamEttans bästa målvakter i Julia Karlsson. I tolv av de tretton matcher hon stått denna säsong har KHK vunnit 12. Och hon går in i ett kval med en räddningsprocent på höga 94,21% och ett målsnitt på 1.63. Idag var hon briljant.

Backsidan ser även den stabil ut och styrs där av spelskickliga kaptenen Haley Northcote. Toppar finns även i Eliza Snider, Partos Reka och för dagen Michaela Andersson. En mycket komplett backsida med unga Ebba Stjernkvist, Emma Sölvenäs och Malin Ohlsson som spelar lugnt och tryggt.

Forwardssidan drabbades ju som bekant idag av ett avbräck när Kate Lumley hastigt fick lämna av familjeskäl. Det löstes ju tillfälligt idag av att man lånade Wilma Johansson men hon kommer inte finnas med i ett kval. Så man hoppas verkligen Lumley återvänder tills kvalet drar igång om 11 dagar. Annars tre jämna femmor där det är lätt att stirra sig blind på Deanna Morins briljans i anfallszonen. Idag imponerades jag av tredjeformationen med Elin Svensson, Wilma Johansson och kämpen Emma Johansson, som med sitt slit över hela banan kommer bli en viktig kugge i kvalet.

Om det leder till till seger i för-kvalet och till SDHL-kval?

Ja varför inte? Jag har sett alla för-kvallagen spela i år och jag håller Karlskrona som topp två av de lagen. Så absolut finns chansen där oavsett vilket lag det blir i Östra, Södertälje / Hammarby.

Malmö då? Jodå dem har gjort en jättebra säsong och kan hålla huvudet högt det finns mycket potential i skånelaget och nu gäller det bara att få behåll de danska spelarna och bygga vidare på det man har. Bäst i Malmö idag, forwarden Jessica Nilsson som under sina byten levererade energi. Även om det inte alltid hjälpte.

Mer att notera under helgen naturligtvis Skellefteås makalösa vändning från 2-3 till 4-3 inom loppet av 32 sekunder. Henriette Sletbaks iskalla straff till 3-3 och Ellinor Sörensson 4-3 inför en euforisk  hemmapublik på 575 åskådare. Även Skellefteås chanser i kvalet är goda, man möter som bekant Färjestad som igår inkasserade säsongens första förlust när Sandviken vann med 2-0.