Åhlén väljs in i Hall of Fame: ”Jättekul och väldigt ärofyllt”

åhlen.jpg

Foto: Mats Bekkevold

Idag blev Annica Åhlén invald som nummer 117 i Hockey Hall of Fame av svenska Ishockeyförbundet. Den nu 44-åriga Åhlén kommer uppvaktas av förbundet och hyllas i samband med Beijer Hockey Games och landskampen Tre Kronor-Finland, på Hovet i Stockholm den 10 februari.
Karriären började i Trångsunds IF och senare blev det spel i såväl AIK och Brynäs. Åhlén har spelat 134 landskamper och blev 1992 utsedd till VM:s bästa målvakt. Hon var också den första att få Damernas Stora Märke i svensk ishockey. När damhockey.se når henne under torsdagskvällen säger hon att det känns jättekul och väldigt ärofyllt att bli invald.
Att bli invald i Hall of Fame var det något du tänkte på under din karriär?
-Nej absolut inte. Hockey Hall of Fame startades 2011 och då hade jag lagt skridskorna på hyllan sen ett antal år tillbaka. Och jag har aldrig haft en tanke på att bli invald.
Vad skulle du vilja säga var höjdpunkten?
– EM-guldet 1996 tillsammans med SM-gulden 1998 och 2007 samt OS-bronset 2002.
Vad skulle du säga att dina styrkor som målvakt var?
-Spelförståelsen och placeringen.
Vad har du för förhållande till hockeyn idag?
– Jag är åskådare och följer det högsta ligorna och landslagen, avslutar hon.
Motiveringen:
En av våra absolut bästa målvakter på damsidan med mycket fina meriter. Två gånger blev Annica utsedd till bäste målvakt av turneringsdirektoratet, detta vid EM 1993 och vid VM 1992. Dessutom var Annica Åhlén med om att vinna Europacupen för AIK 2006/2007. Hon blev svensk mästare två gånger, detta med AIK och Nacka HK. Under fjorton års tid sträckte sig Annica Åhléns karriär i damlandslaget. Hon fick för övrigt damernas Stora Märke nr ett.
Tolv mästerskapsturneringar med Sverige säger en del. Hon representerade fyra klubbar under karriären, nämligen Trångsund, Västerhaninge, Brynäs och AIK. Hennes absoluta styrka var jämnheten i kassen. Annica gjorde sällan en dålig match.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=469N78OpCPM&w=1070&h=602%5D