Jouanny om skadehelvetet: ”Jag kunde inte sluta, jag kunde inte ge upp”

kj.jpg

Foto: Mats Bekkevold

Hon har haft två tuffa år bakom sig med två allvarliga fotskador som så när tvingade henne att avsluta karriären, endast 26 år gammal. Efter fem säsonger i Brynäs och SDHL, blev det en kort sejour i Djurgården innan olyckan var framme igen. Nu återfinns hon i Umeå och Björklöven i DamEttan. Vi tog ett snabbt snack med Betty Jouanny om skadehelvetet, Björklöven och varför hon lämnade Djurgården.

– Jag var besviken och förbannad för det är ju svårt att hitta en klubb i mitten av säsongen när alla trupperna är fulla.

Hela sommaren körde hon rehab och i juli, fyra månader efter skadan spelade hon sin första match. Sen följde tre veckor med Djurgården på is och det var då hon fick ont igen och åkte tillbaka för att rehabträna, då hon inte var helt återställd.

– Om dem gett mig ett besked att jag skulle få spela igen när jag kände mig okej, så tror jag att alla förstått mitt beslut. Men eftersom dem inte sa något så blev det, vad kan man säga. Problem mellan mig och Djurgården.

Det var i januari 2017 som hon oturligt bröt foten i Brynäs under en match,vilket gjorde att läkarna opererade in en platta och även satte sju skruvar i hennes fot. Ett år och tre veckor efter första skadan var det dags igen när hon representerade Frankrike i B-VM.

– Det var 10 sekunder kvar av tredje matchen mot Österrike och jag gick ner och täckte skott och fick pucken på foten. På precis samma ställe som senast. Pucken bröt både plattan och foten igen så det var bara att börja om med samma procedur igen.

Hur har rehabprocessen sett ut?

– Det var först två månader med gips innan rehaben kunde påbörjas. Jag tränade rehab mellan 8-17, sex dagar i veckan på landslagets Rehab Center.

Har du nån gång under rehabprocessen tänkt att nu skiter jag i det här och lägger av?

– Ja självklart efter två så oturliga skador på samma ställe inom 1,5 år så tänkte jag lägga av. Men det är så svårt att acceptera, jag älskar att träna och hockey är mitt liv. När vi nu även vann B-VM-guld med Frankrike och ska spela A-VM så är min dröm OS så jag kunde inte sluta, jag kunde inte ge upp, säger hon och tillägger:

-Jag hade nog slutat om inte mina föräldrar och bästa kompisar stöttat mig. Och jag vill rikta ett stort tack till dem då jag under flera månader inte alls mådde bra.

Nu blev det ny klubb, Björklöven och DamEttan:

– Ja det var ett alternativ som kom upp och det känns som en bra utmaning för mig att hjälpa dem gå upp i SDHL.

Hur ser du på din hockeyframtid?

– Jag har bara kontrakt till slutet av säsongen och jag vill spela i ett SDHL-lag nästa säsong. Jag spelade ju i Brynäs i fem år och jag trivdes jättebra, men det var fem år och jag ville hitta något nytt. Nytt lag, ny utmaning och nya tränare det var därför jag lämnade.

Den 26-årige forwarden har inlett sejouren i Löven med sex poäng på två matcher och samarbetet landslagskollegan med Lore Baudrit funkar väldigt bra.

– Ja jag känner Lore när vi var 14 år spelade vi med det franska J18-landslaget, damlandslaget och i klubblaget. Så vi hittar varandra bra på isen och det är kul att spela tillsammans.

Blir det kval till SDHL för er del?

– Självklart vill man hjälpa Björklöven att gå upp så det är klart man vill kvala. Jag är här för att hjälpa laget så jag måste producera poäng varje match, avslutar hon.

 

 

 

Du gillar kanske också...