Tedenby om college, SDHL och förebilden:”Den bästa lagkamrat och kapten jag någonsin haft”

 

Foto: Mats Bekkevold

Foto: Mats Bekkevold

Med sin poängmässigt bästa notering i SDHL förra säsongen bestämde hon sig för att det var dags för ett äventyr. Ett äventyr till USA:s nordöstra hörn ”The Pine Three State” som det bestämt kallas. Där vid den ojämna klippiga kustlinjen med sina låga vågformiga berg och sin tätväxta skog. Finner man University of Maine och dess hockeylag Orono Black Bears. Vi på Damhockey.se har pratat med Celine Tedenby, om hur allt började, förebilder och varför hon valde att lämna Modo.

–  Jag har alltid haft en dröm att spela college hockey, jag började prata med olika college rätt så tidigt så jag var förberedd på att jag skulle lämna Sverige. College är bra som damhockeyspelare du får en bra utbildning på fyra år och spela i en riktigt bra liga.

Du är fostrad i Järveds IF, hur kommer det sig att du började med hockey?

– Jag började spela för många av mina kompisar på skolan spelade sedan var vi ett gäng tjejer som började samtidigt, och jag gillade det direkt.

Hade du nån idol/förebild när du var mindre?

– Jag hade inte riktigt någon då jag var liten men då jag började spela för Modo och fortfarande nu så har jag Erika Grahm som förebild. Hon är den bästa lagkamrat och kapten jag någonsin haft och tror nog att hon är den bästa i Sverige. Jag ser verkligen upp till henne på alla sätt, hon är en jättestor del av utvecklingen av hockey för damer i Sverige.

Modo tappade ju en del tunga namn inför denna säsongen, bland annat Erika Grahm. Trots det leder dem SDHL, varför tror du det gått så bra för dem? 

– Ja, Modo tappade rätt så många spelare inför denna säsong. Jag tycker att dom har fått ihop en bra trupp som verkar spela riktigt bra med varandra. Sedan så har Björn Edlund några års erfarenhet nu och är en riktigt bra tränare så det ger Modo mycket bra.

Följer du ligan härifrån i USA? 

–  Jag håller bra kolla på SDHL. Vi kollar dock inte på så många matcher men jag följer dom via stats.

Många menar att mängden av bra utländska spelare i SDHL gör den till en av de bästa ligorna i världen. Vad tycker du själv och hur går snacket i USA om ligan?

–  Jag håller med, sen kanske det kommer till en gräns om man skulle ha ett lag som bara består av utländska. Som mitt lag förra året i Modo hade vi några utländska och dom kom in med bara positivitet och mycket annan erfarenhet vilket var bra. Sen så ser många upp till dom utländska spelarna som Karvinen, Hiriikoski och dem amerikanska och kanadensiska. Det är en annan nivå och dom tillför mycket fart och skills, vilket samtidigt gör att fler vill komma och kolla. Mina tränare håller koll på SDHL mycket och tycker att det är en jättebra liga.

Hur var ditt första intryck av Universitetet och Maine som stad?

–  Första intrycket var bra. Vi bor i Orono som inte är så stort men det är väldigt fint. Universitetet är fint och bra storlek så att man hittar runt till allt, haha! Jag bor i en lägenhet med Ida Press och Michelle Weis, vi har en trea.

Hur kan en vanlig vecka se ut?

– Jag har två klasser varje dag förutom torsdag då har jag tre, efter det har vi alltid träning och en dag i veckan har jag skills på morgonen. Sen försöker jag plugga så ofta som möjligt, annars så kanske vi åker iväg och käkar i Bangor eller kolla på någon annan sport här på colleget.

Vad gör du när det inte är hockey på schemat?

– Vi är lediga en dag i veckan och på den dagen så tar jag det mest bara lugnt, åker kanske in till Bangor och hittar på något. Sedan försöker jag plugga så mycket jag kan på den dagen också.

Celine är en spelare som kommer bidra med skicklighet och offensiv i vår line-up. Hon skapar många bra möjligheter i offensiven och har ett bra skott. Hon har även en speed och skicklighet som behövs för att nå framgång på den här nivån nivå. 

Sara Reichenbach, assisterande tränare i Maine

I debuten mot Quinnipac noterades hon för en passningspoäng till segermålet på övertid och en vecka senare kom första målet mot Sacred Heart. Efter sex spelade matcher står den 19-årige forwarden noterad för 1 mål och fyra assist på sex matcher. Vilket är ett bra facit med tanke på omställningen från SDHL.

– Jag är nöjd men det har varit en stor omställning att komma hit, det är väldigt mycket system som man ska hålla koll på samtidigt som isen är mindre och spelet går mycket fortare än hemma i Sverige. Det är mindre närkontakt här och du får använda klubban mycket mer samtidigt som spelarna här är riktigt skickliga och det går verkligen undan, avslutar hon.

*Förutom Tedenby finns även svenskarna Ida Press, Ebba Strandberg och lettiska Liga Miljoné med förflutet i just Modo.

Du gillar kanske också...