Berglund om flytten till Luleå: ”En fantastisk resa och satsning som görs här”

Efter några år i Örnsköldsvik och Modo flyttade Ebba Berglund förra säsongen till Östergötland och Linköpings HC. Den 20-åriga backen och laget stod för en bra grundserie där man slutade på en andraplats och släppte in näst minst mål i serien. I finalen fick man dock se sig besegrade av Luleå efter 2-1 i matcher. Samma klubb som efter säsongen även värvade henne. HockeyKuriren.se har tagit ett snack med Ebba om Luleå, förra säsongen och den där käken som ständigt hoppar ur led.

-Haha, ja jag har problem med att min käke hoppar ur led, tror det hände 10-12 gånger denna säsong  som var. Det är något jag haft sedan jag spelade med killarna när jag var yngre. Hur det kommer sig är rätt komplicerat att noggrant gå in på. Men har det hänt en gång så är det lättare att det händer igen, och har det hänt mer än 50 gånger så säger det kanske sig självt att det är rätt lätt förekommande. Det är däremot inget jag ser som något problem, jag ser bara till att någon tränare/ledare/sjukvårdare vet hur man ska dra tillbaka den ifall det skulle hända under match eller träning. Det jobbigaste är väl dock när någon som aldrig gjort det förut ska göra det, men det brukar alltid lösa sig, efter ett tag i alla fall, säger hon och skrattar.

Hur skulle du beskriva din senaste säsong med Linköping?

– Jag skulle beskriva den som mycket utvecklande, utmanande och viktig, men framförallt otroligt rolig. Jag hade lite problem med en fot som kanske satte lite käppar i hjulet men annars väldigt bra.

Nåt allvarligt och har du fått ordning på det nu?

-Fick en fraktur under foten som fortfarande behandlas, men dem tar väl hand om mig här så jag känner mig lugn och trygg.

När du kom till Linköping förra säsongen pratades det om collegespel på RPI är det fortfarande aktuellt efter kommande säsong?

-Nej det är inte längre aktuellt. Jag tog själv beslutet att stanna i Sverige.

Nu blir det spel i Luleå hur känns det? 

– Det känns fantastiskt kul och spännande att få möjligheten att spela och utvecklas här. Det är en fantastisk resa och satsning som görs här i Luleå, både inom föreningen och staden, och det känns otroligt roligt att få vara en del av det.

Vad var ditt första intryck av Luleå?

-Mitt första intryck av Luleå var, och är, att det är en väldigt mysig stad med rätt inställning till damhockeyn. En otroligt fin förening och ett grymt gäng tjejer att träna och vara med. Trivs som fisken i vattnet här! Lite svårt att hitta nu till en början men det ska väl ordna sig det med haha!

Du har varit i Modo och Linköping. Upplever du någon stor skillnad på organisationerna runt laget? 

-Ja skillnaden är väl främst i själva staden och dess inställning till hockeyn och dess stolthet över alla spelare inom föreningen. Sen är det väl små saker som skiljer, absolut, men i stora drag är det stadens kultur och inställningen kring hockeyn. Sen präglar det även Luleå Hockeys organisation i helhet vilket märks tydligt.

Hur skulle du beskriva dig som spelare och vem är du utanför isen? 

-Jag är väldigt målinriktad och ambitiös inom min träning och hockeyn och som spelare skulle jag nog säga att jag är en ganska skridskostark tvåvägsback med ett snabbt förstapass och en bra förmåga att läsa spelet. Utanför isen skulle jag säga att jag kanske är lite av en pajas. Jag gillar att skämta till det och har lätt till skratt. Sen har jag naturligtvis en seriösare sida med men man ser nog den spralliga sidan lite oftare.

Vad gör du när det inte är hockey på schemat?

-Nu har jag ju bara bott här i några veckor, men förutom jobb och hockeyn så älskar jag att vara med vänner och familj. Jag är ganska människokär så jag vill gärna ha folk runt omkring mig så mycket som möjligt. Sen föredrar jag för det mesta att hitta på lite olika saker och inte att bara vara hemma, men ibland finns det ju inget bättre än att bara lägga sig i soffan och inte göra något alls. Så allt är ju en balansgång.

Vad förväntar du dig att du ska få för roll i laget?

-Det är inget jag lagt så mycket vikt på att tänka kring och jag tror inte heller att man ska förvänta sig en roll utan det kommer att vara stor konkurrens om platserna så det gäller att alltid ge det man har. Och så länge alla alltid gör det så kommer det att bli en grym säsong, oavsett ”roll”.

Säsongen 2016/17 spelade du nio landskamper. Men förra säsongen var du inte aktuell. Hur går tankarna om Damkronorna? 

-Damkronorna kommer alltid att vara ett personligt mål, helt klart. Just nu är det viktigaste däremot detta lag och att jobba för våra gemensamma mål. Sen kommer jag såklart att satsa på att ta plats i damkronorna också.

Hur tycker du upplägget med sommarträningen känns?

-Jag är jättenöjd med vårt upplägg. Det är väldigt genomtänkt och vi får superbra hjälp i form av fystränare och annat.

Då räknar vi med ännu en stabil säsong från din sida när SDHL drar igång i september?

– Ja absolut, jag vill alltid utvecklas och ta nya kliv vilket jag hoppas kommet synas denna säsong!

Du gillar kanske också...